perjantai 9. helmikuuta 2018

Krakova neljässä päivässä

Krakova. Tuo ihana ja sopivan pieni kaupunki Puolassa. Mun haaveena pitkän aikaa osittain myös Auschwitzin takia ja nyt sekin toteutui. Elän elämääni haaveillen ja myös toteuttaen niitä haaveita. Jonkun mielestä voi olla outoa, että haaveena on käyminen paikassa, jossa tapettiin yli miljoona ihmistä. Mutta haluan nähdä, tietää ja ennen kaikkea kokea. Jokaisessa kaupungissa historia on esillä enemmän tai vähemmän, mutta Krakovasta huokui kaupungin historia. Historiasta kiinnostuneelle tuo kaupunki on ihan unelma ja jokainen talo niin mielenkiintoinen. Nyt kerron mitä kaikkea nähtiin ja tehtiin Krakovassa neljässä päivässä. Oikeastihan reissussa oltiin maanantaista perjantaihin, mutta perjantaina ei keretty tekemään mitään, kun lähdettiin jo aikaisin takaisin kotiin. Lisäksi yhden postauksen teen kokonaan Auschwitzista. En pahemmin yleensä yhdestä nähtävyydestä/paikasta tee postausta, muta tuo paikka ansaitsee oman postauksensa. Lisäksi on tulossa tietenkin vinkki- ja kuvapostausta!

Maanantaina lennettiin aikaisin Krakovaan ja vietiin kamat hotellille. Google maps ei tunnistanut Krakovan ratikoita, joten koko reissu mentiin joko kävellen tai ratikoilla vaiston mukaan 😄 Meidän kierros starttasi yllätys mistä muualtakaan kuin Rynek Glownin aukiolta ja vanhasta kaupungista. Tuolla tuli käytyä joka päivä ja mistä tahansa kävelikään niin aina päädyttiin tuonne. Nuo rakennukset olivat kauniita, vaaleanpunaisia taloja löytyi useita. Turisteja ei kaupungissa juurikaan ollut mistä olin iloinen. Krakova on kesäkaupunki, mutta talvella siellä sai mennä rauhassa eikä turistirysiä ollut missään. Vanhassa kaupungista löytyy myös useita hienoja kirkkoja kuten Krakovan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva Marian kirkko. Lisäksi Rynek Glownin aukion vierestä löytyy myös Verkahalli, josta löytyy mm. käsitöitä ja turistitavaraa. Kaupunki oli täynnä puluja, joita oli siis joka paikassa sekä hevosia, jotka vetivät ihmisiä kärryissään. Me ei tuommoiselle ajelulle menty, koska mua epäilytti hevosten olot sekä kallis hinta. Maanantaina shoppailtiin muutamissa kaupoissa sekä käytiin valtavassa Galeria Krakowska kauppakeskuksessa. Siellä tuli itseasiassa käytyä kolme kertaa. Vinkkipostauksessa lisää tuosta ja kaupoissa joita suosittelen! Käytiin myös tutustumassa hotellimme lähialueeseen, joka sijaitsi siis juutalaiskorttelissa eli Kazimierzin alueella. Mun mielestä oli todella mielenkiintoista olla keskellä sitä historiaa. Tuolta löytyi paljon mm. baareja ja ravintoloita sekä erilaisia taideteoksia kuten tunnettu I am happy now.  Tykkäsin myös ränsistyneistä taloista sekä tuosta valtavasta taideteoksessa alhaalla olevassa kuvassa.




Tiistaina suunnattiin kohti Wawelin linnaa. Tuo linna ei mun mieleeni ollut, mutta kuitenkin yksi nähtävyys Krakovassa. Mut yllätti Krakovassa kaupungin pieni koko, koska nähtävyyksiä ei ollut tosiaan mitenkään liikaa. Ja ehkä hyvä niin, tällä kertaa reissussa jäi aikaa myös rentoutumiselle. Wawelin linnassa ei käyty sisällä, mutta käytiin katsomassa mm. kirkko joka alueelta löytyi sekä kuuluisa lohikäärme. Käytiin myös katsomassa Wisla Krakovan jalkapallostadionia, mutta valitettavasti peliä ei ollut, kun reissussa oltiin eikä löydetty edes fanikauppaa. No mutta tuli sekin nähtyä. Mentiin jälleen kiertelemään Kazimierzin alueelle, no koska se oli lähellä meidän hotellia. Mun mielestä oli vaan niin siistiä, mutta samalla outoa olla siellä missä juutalaiset oikeasti asuivat toisen maailmansodan aikaan.

Keskiviikko oli omistettu kokonaan Auschwitzille. Olin odottanut tuota päivää jo pitkään. Kerron myöhemmin tarkemmin paikasta mun tietämyksen sekä minkälainen kokemus leireillä käynti oli mun mielestä. Auschwitz oli tärkeimpiä syitä miksi suunnattiin juuri Krakovaan, sekä Krakovan suosituimpia nähtävyyksiä, vaikka se onkin tunnin ajomatkan päässä kaupungista.  Me ei käyty reissullamme ollenkaan Wieliczkan suolakaivoksilla, koska en olisi jaksanut kahta opastettua retkeä putkeen. Hiukan harmittaa, mutta ehkä joskus sitten.

Torstaina oli meidän viimeinen kokonainen päivä. Krakovassa oli suurimmaksi osaksi hyvä sää ja plussan puolella. Aurinkokin paistoi monta kertaa ja juuri hyvä sää ulkoiluun. Puolan hintataso on Suomea paljon edullisempi ja Krakovassa söi melkein aina alle kympillä. Kerron vinkkipostauksessa enemmän ravintoloista, mutta hyvää ruokaa Krakovassa saatiin joka kerta. Torstaina suunnattiin ensimmäiseksi juutalaismuseoon, joka sijaitsi aivan hotellimme vieressä. Museo oli melko mielenkiintoinen, mutta loppujen lopuksi pieni. Se kertoi juutalaisista Krakovassa valokuvien muodossa. Käytiin tuon jälkeen myös tutustumassa myös etelä-Krakovaan. Ylitettiin myös ihana silta, joka oli täynnä lukkoja. Olisi joskus romanttista laittaa itsekin lukko johonkin siltaan jossain päin maailmaa. Tuolla sillan toiselle puolella oli paljon mielenkiintoisia rakennuksia, joissa mm. luki mikä jokin rakennus oli ollut juutalaisten siellä asuessa siellä ns. ghetoissa toisen maailman sodan aikaan. Käytiin myös tutustumassa lähialueen Galeria Kazimierz- kauppakeskukseen. Lähdettiin vielä tuon jälkeen kohti keskustaa etsimään ruokapaikkaa, mutta eksyttiin ensimmäisen kerran reissussa. Illalla kun olimme lähdössä takaisin hotelliimme, saimme perhoseksi pukeutuneelta naiselta esitteen perhosmuseosta. Perhoset ovat mun mielestä hurjan kauniita ja mentiinkin käymään tuolla museossa. Tuolla ei ollut esillä ainoastaan kuolleita perhosia vaan ihan eläviä. Sekä tietenkin pari söpöä lintua. Aika pienihän tuo tila oli, mutta oli upeaa nähdä perhosia niin läheltä ja pitää jopa ihan kädessä. Täällä kun olen yrittänyt perhosia metsästää tai ottaa kuvia niin ne ovat aina karanneet. Muistan aina kun pienenä pelastin perhosen vedestä ja sen jälkeen se lähti seuraamaan minua pitkän matkaa. Siitä varmaan syntyi rakkaus perhosiin. Tuo museo oli kiva lopetus todella ihanalle reissulle!
Kaiken kaikkiaan oli siis todella mielenkiintoinen ja onnistunut reissu. Reissussa sai rentoutua kunnolla eikä ollut kiire mihinkään. Ruoka oli hyvää eikä juomissakaan ollut vikaa. Rakkaan seura kiireisen arjen keskellä teki oikein hyvää meille molemmille ja oli oikeasti rentoutunut olo. Krakovasta jäi mukava olo vaikkei siellä aina parasta palvelua saanutkaan. Tiesin sen etukäteen eikä se mua niin haitannut, koska kaupungissa oli niin paljon hyviä juttuja. Kaupunki sopii parhaiten historiasta pitävälle, etenkin jos Auschwitz ja juutalaisiin liittyvä historia kiinnostaa. Kaupunki oli myös täynnä upeita rakennuksia sekä edullinen hintataso ovat varmasti syy miksi kannattaa matkustaa Krakovaan! Mielestäni neljä päivää riitti hyvin meille eikä talvella matkustaminen haitannut yhtään, päinvastoin. Oli ihana kävellä kaupungissa, jossa sai oikeasti olla rauhassa ja ihan vain olla.

Minkälainen fiilis teille välittyi Krakovasta? Mukavaa viikonloppua kaikille!😊

30 kommenttia:

  1. Todella kiva kurkkaus teidän reissuun. En malta odottaa vinkki- ja kuvapostausta 8) Nuo lukkosillat on kiehtonut muakin aina, joskus oon miettinyt kuinka kivaa olis jättää miehen kanssa lukko joka paikkaan missä käy, siis tietysti tuollaiselle niille tarkoitetulle paikalle 8) Enpä taida ihan joka paikkaan kuitenkaan, jospa vaikka Nyciin kun miehen saan vietyä sinne joskus :) Ihana tuo viimeinen kuva, tosiaan ihana perhonen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ja ne ovat tulossa tässä jossakin kohtaa. Juu mäkin tykkään niistä ja haluaisin myös Joonaksen kanssa ripustaa semmoisen esim Lontooseen <3 Myös Nykiin ois ihana ripustaa lukko! Ja kiitti, toi on munki mielestä ihana kuva :)

      Poista
  2. Mua ei juurikaan yleensä kaupunkien tai maitten historia kiinnosta, mutta Auschwitz on sellainen mihin itsekkin voisin mennä! Teillä on ollut ainakin tiivis ja monipuolinen reissu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auschwitz on juu semmoinen paikka mikä varmasti kiinnostaa ja siellä kannattaa ehdottomasti käydä! :) Jep oli kyllä ohjelmaa reissussa!

      Poista
  3. Krakovaan täytyy kyllä ehdottomasti päästä jossain vaiheessa. Mä haaveilen monesti rantalomakohteista tai isoista kaupungeista, mutta Krakova ja Auschwitz on ihan ehdottomasti pakko kokea joskus!

    Mulla meni kylmät väreet, kun luin ton perhosjutun :D Siis ne on nättejä joo, mutta pelkään siitä huolimatta perhosia ihan älyttömästi. Tää alkoi, kun joskus nuorempana kesäiltaisin/-öisin mun huoneeseen lensi valon perässä ihan älyttömän isoja yöperhosia ja ne sitten pörräsi naaman ympärillä yms. Hyihyihyi! Mua ei siis tollaseen perhospaikkaan saisi kirveelläkään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä! :) Ja sama juttu mulla, mutta pienetki kaupungit on tosi jees! Eeikä, sori :D Ymmärrän kyllä sun pelon, mulla itselläni on vaan positiivia kokemuksia perhosista :) Yöperhoset tosin on joskus ärsyttäviä kun pörrää ympäriinsä.

      Poista
  4. Kuulostaa ja näyttää ihanalta reissulta!<3 ootan tosi innoissani tuota postausta itse Auschwitzista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, oli ihana reissu!<3 Ja kiva kuulla, semmoinen on piakoin tulossa :)

      Poista
  5. Sä saat mut kyllä aina kiinnostumaan uusista kohteista, nyt Krakovakin kuulostaa käymisen arvoiselta paikalta :) Haluaisin juuri sellaiselle kaupunkilomalle missä ei olisi koko ajan kiire tai liikaa nähtävää :D Ihania kuvia oot napsinut, odotan innolla postausta Auschwitzista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla!<3 Se onki mun idea myös tässä blogissa, saada ihmisiä kiinnostumaan uusista paikoista :) Krakova on käymisen arvoinen paikka ja siellä voi ottaa ihan rennosti! Kiitos <3 Ja kiva juttu, se on tulossa piakoin :)

      Poista
  6. Ihania kuvia ja niin ihanankuuloinen reissu ollut teillä ♥ Musta on niin upeaa, että uskallat haaveilla ja toteuttaa noita haaveitasi kokoajan ♥ Krakova kuulostaa kohteena kyllä vierailemisen arvoiselta ja itseasiassa me palloiltiin muutamankin kohteen kanssa ennen Mallorcan valitsemista ja yksi olisi ollut Krakova :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Ja oli ihana reissu <3 Niin mustakin! :) Mun mielestä se on elämän yksiä tarkoituksia. Krakova on vierailemisen srvoinen kaupunki ja sinne kannattaa kyllä joskus suunnata :)

      Poista
  7. Ihanaa että tykkäsit Krakovasta, se on ihan yks mun lempipaikkoja :) Tuli vaan mieleen kun luin, että muistaakseni Kazimierz oli juutalaiskaupunginosa ennen toista maailmansotaa, jonka aikana juutalaiset vietiin keskitysleireille/ghettoon asumaan. Kazimierz ei siis ollut toisen maailmansodan aikainen ghetto vaan ennen sotaa juutalaisten asuttama kaupunginosa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii kiva kuulla!<3 Juu siis mä olen ymmärtänyt väärin ja kirjoittanut väärin :D Kiitos kun korjasit :)

      Poista
  8. Onpa Krakovassa kaunista, kaikki nuo historiaa henkivät vanhat talot ovat aina yhtä hurmaavia! :) Auschwitz-postausta odotellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! <3 Ja oon samaa mieltä sun kanssa! Sen koitan tehdä viimeistään ensi viikolla :)

      Poista
  9. oi miten kiva kun majoitutte tuolla juutalaiskorttelin puolella, mun siskon entinen kämppä oli siellä ja se oli oma lemppari alue, historian, ravintolojen ja jotenkin fiiliksen puolesta myös. Kiva lukea näitä sun postauksia, mun on pakko kyllä mennä uudestaan, että pääsee juuri käymään Auschwitziin, ootan kyllä innolla loppuja postauksia!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuolla oli tosi kiva majoittua ja oli lyhyt matka kaikkialle :) Kiva kun säkin tykkäsit siitä! <3 Ihana kun tykkäsit, kannattaa kyllä ehdottomasti Auschwitziin suunnata!

      Poista
  10. Siis wau miten upeita kuvia ja kattava postaus! Auschwitz ois kyllä tosi kiinnostava paikka käydä, vaikka sillä onkin kaamea historia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Auschwitz on karmeudestaan huolimatta mielenkiintoinen ja käymisen arvoinen paikka!

      Poista
  11. Kiva postaus! Meillä on ollut ajatuksena käydä jossain vaiheessa Krakovassa niin suurella mielenkiinnolla luin:) Tuo Auscwitc on varmasti koskettava paikka..jotkut dokumentit noilta ajoilta on olleet sellaisia ettei niitä pysty edes katsomaan:( Olipas kaunis tuo iso seinämaalaus! Lunta siellä ei näytä juurikaan olevan. Kivanoloinen kaupunki! Mukavaa alkanutta viikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa kyllä lähteä, ihana paikka :) Auschwitzissä kannattaa käydä vaikka se onkin koskettava ja kamala paikka :/ Tuo seinämaalaus oli kyllä nätti. Eikä Krakovassa tosiaan ollut lunta :D Kiitos samoin :)

      Poista
  12. Ihana reissupostaus. Tästä sai kivan käsityksen krakovasta ja sinne voisikin tehdä joskus pidennetyn vkl reissun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! <3 Juu pidennetty viikonloppu tuolla riittää hyvin ja just kiva irtiotto arjesta :)

      Poista
  13. Taas niin ihania reissukuvia ja kertomuksia! :) Koskahan sitä itse alkais haaveilemaan muistakin matkakohteista kun hotellilomista Espanjan auringon alla :D

    VastaaPoista
  14. Krakovaan olen itsekin aina halunnut mennä, mutta en pelkästään Auschwitzin takia. Historia kyllä kiinnostaa kovasti, joten varmasti mäkin saisin matkasta todella paljon irti!

    Kiva kuulla, että teidän reissunne oli rentouttava, vaikka varmasti tuolla Auschwitzissa pyörähtäminen pisti ajattelemaan ja ehkä herkistymäänkin. Mun mielestä tuo kolmanneksi viimeisin kuva, jossa on tuo teksti, oli niin selkäpiitä karmivan surullinen ja ahdistava... Mä olen itse niin suuren luokan tunteellinen "pillittäjä" (ja useasti kyllä syystäkin), että varmasti jos tuonne päädyn joskus käymään niin aivan varmasti kyynelkanavat aukeavat saman tien.

    Joka tapauksessa, ihania kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krakova on kyllä historian ystäville hyvä kohde! :) Niin paljon sellaista nähtävää siellä.

      Matka oli kaikilta osin rento ja mukava, tietenkin tuo Auschwitzin retki oli melko raskas.. Munkin mielestä tuo teksti on ihan kamala, se on otettu juutalaismuseosta jossa käytiin. Mäkin oon tosi herkkä ja itken helposti, mutta tuolla se mielenkiinto ja keskittyminen auttoivat. Tunteille ei ollut tilaa..

      Ja kiitos vielä!<3

      Poista
  15. Juutalaiset siis siirrettiin Podgórzen kaupunginosaan, joka on Vistula joen toisella puolella. Kazimierz oli ennen natseja juutalainen kaupunginosa, joka tyhjennettiin ja ghetto rakennettiin siis rannan toiselle puolelle. Sieltä löytyy myös Krakovan työleiri Plaszow sekä Liban Quarry. Myös Schindlerin tehdas sijaitsee tuolla toisella puolella.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ♥